Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Με τον όρο αρθρίτιδα αναφερόμαστε γενικά στη προσβολή των αρθρώσεων, που έχει ως αποτέλεσμα η καθημερινότητα του ασθενούς να επηρεάζεται καταλυτικά από τον πόνο στις αρθρώσεις. Πρόκειται για μία συχνή πάθηση με πάρα πολλούς διαφορετικούς τύπους, ανάλογα με τον τρόπο που προσβάλλονται οι αρθρώσεις. Οι αρθρίτιδες χωρίζονται γενικά σε φλεγμονώδεις (π.χ ρευματοειδής, ουρική), μη φλεγμονώδεις (π.χ οστεοαρθρίτιδα) και αρθρίτιδες του συνδετικού ιστού.

Στους διάφορους τύπους αρθρίτιδας, άλλοτε διαβρώνονται τα οστά της άρθρωσης, άλλοτε εγκαθίστανται μόνιμες φλεγμονές στα μαλακά μόρια γύρω από την άρθρωση, άλλοτε η φθορά είναι αποτέλεσμα κάποιας λοίμωξης κτλ. Πολύ συχνά η διάβρωση των οστών αλλά και ο σχηματισμός φλεγμονής είναι αποτέλεσμα μείωσης ή και απουσίας του αρθρικού υγρού που βρίσκεται μέσα σε ειδική μεμβράνη ανάμεσα στα οστά της άρθρωσης, με αποτέλεσμα να μη λιπαίνεται η περιοχή κατά την κίνηση και να προκαλείται τριβή μεταξύ των οστών.

Η αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, ακόμη και σε παιδιά (κυρίως η ρευματοειδής). Παρόλα αυτά, τα ποσοστά ανεβαίνουν στις μεγαλύτερες ηλικίες, για να φτάσουν στο 60% στα άτομα πάνω από 85 ετών. Ο πόνος που προκαλείται στις αρθρώσεις είναι ανάλογος της εξέλιξης της αρθρίτιδας, και μπορεί ν’ αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα για τη ζωή του ασθενούς. Συνήθως, οι ενοχλήσεις ξεκινούν από τις μικρότερες αρθρώσεις (δάχτυλα, καρποί, αστράγαλοι) και επεκτείνονται στις μεγαλύτερες (γόνατα, ισχία). Οι ασθενείς μπορούν αρχικά ν’ αγνοήσουν τον πόνο, όσο όμως η πάθηση προχωράει πολλές δραστηριότητες γίνονται ιδιαίτερα δύσκολες, όπως η άσκηση, οι δουλειές του σπιτιού αλλά και η οδήγηση. Συχνά, οι μικρότερες ή μεγαλύτερες αλλαγές που φέρνει η αρθρίτιδα στη ζωή του ανθρώπου οδηγούν και σε διαταραχές της ψυχολογίας του, μέχρι και στην κατάθλιψη.

Παρόλα αυτά, οι ασθενείς με αρθρίτιδα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι με την απώλεια βάρους, τη σωστή διατροφή αλλά και την κατανάλωση γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης (πολύ αποτελεσματικές θρεπτικές ουσίες), μπορούν συχνά ν’ αποφύγουν τις περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και να συνεχίσουν τη ζωή τους φυσιολογικά.

Συντάκτης: Α.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου