Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ

Η Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων, ή ορθότερα Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, είναι ένας δημόσιος οργανισμός που συλλέγει και συντηρεί δείγματα από το αίμα του πλακούντα, μετά το τέλος του τοκετού. Το δείγμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υγιές μόσχευμα για ασθένειες όπως είναι η Λευχαιμία, το Λέμφωμα και οι διάφορες μορφές αναιμίας, ασθένειες που μέχρι πρόσφατα πιστευόταν ότι θεραπεύονται μόνο με τη μεταμόσχευση μυελού των οστών. Όπως αποδείχτηκε, τα απαραίτητα για τον ασθενή Αρχέγονα Αιμοποιητικά Κύτταρα (ΑΑΚ) υπάρχουν σε μεγάλο αριθμό και στο αίμα του ομφαλίου λώρου και του πλακούντα. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα της φύλαξης του αίματος αυτού για πιθανή μεταμόσχευση.

Εκτός από τις δημόσιες τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος, υπάρχουν και αντίστοιχες ιδιωτικές. Η διαφορά στη λειτουργία είναι θεμελιώδης, καθώς στην πρώτη περίπτωση η όλη διαδικασία προσομοιάζει περισσότερο σε δωρεά οργάνου, ενώ στη δεύτερη ο ενδιαφερόμενος αποθηκεύει για ιδία χρήση το μόσχευμα έναντι παχυλού αντιτίμου.

Στη δημόσια τράπεζα το μόσχευμα παρέχεται δωρεάν, και φυλάσσεται ανώνυμα, έτσι ώστε δεν μπορεί να επιστρέψει στο δότη του. Ο δότης όμως, όπως και κάθε ασθενής, μπορεί ν’αναζητήσει στην τράπεζα το συμβατό μόσχευμα εάν το χρειαστεί. Έτσι, η δωρεά των βλαστοκυττάρων σε δημόσια τράπεζα θεωρείται ηθικά ορθότερη επιλογή, καθώς μόνο έτσι μπορούν ν’ αυξηθούν οι πιθανότητες των νοσούντων να βρουν το κατάλληλο μόσχευμα.

Παράλληλα, πλήθος επιστημόνων εκφράζει έντονη αμφισβήτηση για το κατά πόσο η λειτουργία των ιδιωτικών τραπεζών ξεπερνά την κερδοσκοπική φύση της και προσφέρει στους δότες. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι δεν είναι καθόλου ασφαλές το κατά πόσο μπορεί ένα μόσχευμα να χρησιμοποιηθεί από το ίδιο παιδί από το οποίο έχει συλλεγεί, ή ακόμη κι από το αδερφάκι του.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί, ότι αμφισβητείται σοβαρά η δωρεάν παροχή μοσχευμάτων από τη δημόσια τράπεζα, καθώς αν και υποστηρίζεται ότι τα μοσχεύματα δωρίζονται από τους γονείς αλλά και παρέχονται στους ασθενείς δωρεάν, υπάρχουν περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι η παροχή μοσχεύματος γίνεται μετά πληρωμής. Παρόλα αυτά, η δωρεά ομφαλοπλακουντιακού αίματος είναι μία κίνηση προσφοράς που μπορεί -και το κάνει- να σώσει ζωές.

Συντάκτης: Α.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου