Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ


Ένα ζήτημα που απασχολεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, και προκαλεί τόσο ανησυχία όσο και ατέλειωτες συζητήσεις για τον τρόπο αντιμετώπισής του, είναι το ζήτημα των ναρκωτικών. Τα ναρκωτικά είναι ουσίες φυτικές, χημικές ή συνδυασμός τους, που επιδρούν στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του χρήστη παράγοντας διάφορες αισθήσεις και συναισθήματα.

Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα μαλακά (ήπια) και τα σκληρά. Στα μαλακά συγκαταλέγονται τα παράγωγα της ινδικής κάνναβης (Μαριχουάνα-χασίς), ενώ στα σκληρά υπάγεται πληθώρα χημικών παρασκευασμάτων από διάφορες, δηλητηριώδεις συχνά ουσίες, που έχουν έντονη επίδραση στην εγκεφαλική λειτουργία. Τα πιο γνωστά σκληρά ναρκωτικά είναι η κοκαΐνη, το παραισθησιογόνο LSD και φυσικά η ηρωΐνη.

Ο διαχωρισμός αυτός δεν είναι τυχαίος. Ενώ τα σκληρά ναρκωτικά προκαλούν έκρυθμη και απρόβλεπτη συμπεριφορά, οδηγώντας τους συστηματικούς χρήστες από τον εθισμό και τις μεταδοτικές νόσους μέχρι το θάνατο, τα παράγωγα της ινδικής κάνναβης έχουν πολύ πιο ήπια δράση. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η τοξικότητά τους είναι ελάχιστη (σε σύγκριση π.χ με το αλκοόλ), ενώ η κατασταλτική τους δράση κάθε άλλο παρά επικίνδυνο καθιστά το χρήστη.

Τα ναρκωτικά είναι ουσίες απαγορευμένες στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. Παρόλα αυτά, σε χώρες που η πλειοψηφία των αποφάσεων λαμβάνεται με δημοψηφίσματα, η κοινή γνώμη τάσσεται κατά της δίωξης των εθισμένων χρηστών. Στην Ολλανδία, τα μαλακά ναρκωτικά καταναλώνονται ελεύθερα μέσα από ελεγχόμενες ως επί το πλείστον συνθήκες. Στην Ελβετία, οι χρήστες ηρωίνης λαμβάνουν τη δόση τους από το ίδιο το κράτος, μέσα σ’ ένα ιατρικό πρόγραμμα που φαίνεται να μειώνει τόσο τα ποσοστά χρηστών όσο και τον αριθμό των θανάτων από ασθένειες και υπερβολική δόση. Μέσα από αυτήν την πολιτική εξαλείφεται επίσης η τάση των χρηστών προς την εγκληματικότητα, η οποία έχει άμεση σχέση με την προσπάθεια εξασφάλισης της δόσης. Φυσικά, ο μεγάλος χαμένος μιας τέτοιας κρατικής πρωτοβουλίας είναι τα μεγάλα κυκλώματα λαθρεμπορίου, τα οποία δρουν ανεξέλεγκτα και με την ανοχή του κράτους σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Οι εθισμένοι χρήστες σκληρών ναρκωτικών είναι λοιπόν θύματα, και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται από το επίσημο κράτος· με φροντίδα, προοπτική επανένταξης στην κοινωνία και πρόγραμμα που θα τους απομακρύνει από τα νύχια των λαθρεμπόρων.

Συντάκτης: Α.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου