Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013

ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ

ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ

Η αιμοκάθαρση είναι μία από τις δύο βασικές διαδικασίες υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας. Είναι απαραίτητη σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, αφού με τον τρόπο αυτό πραγματοποιείται ο απαραίτητος για τον οργανισμό καθαρισμός του αίματος από τα άχρηστα και σε μεγάλες ποσότητες τοξικά συστατικά. Όσο λειτουργούν τα νεφρά, αυτός ο καθαρισμός πραγματοποιείται συνεχώς, και τα περιττά συστατικά του αίματος αποβάλλονται με τα ούρα. Στους ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια όμως, μειώνεται σταδιακά η λειτουργία των νεφρών, οπότε είναι αναγκαίο να υποκατασταθούν από κάποια τεχνητή μορφή καθαρισμού του αίματος.

Η αιμοκάθαρση υποκαθιστά τη λειτουργία των νεφρών του ασθενή. Συνήθως γίνεται στο νοσοκομείο και επαναλαμβάνεται 3-4 φορές την εβδομάδα. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 3-5 ώρες, κατά τις οποίες ο ασθενής είναι συνδεδεμένος με το ειδικό μηχάνημα. Μία συσκευή που ονομάζεται fistula τοποθετείται στο χέρι του, και μέσω αυτής το αίμα εξάγεται, περνάει από το μηχάνημα για να φιλτραριστεί, κι επιστρέφει στο σώμα του ασθενή. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα φίλτρα του μηχανήματος δεσμεύουν όλες τις ουσίες του αίματος που πρέπει να αποβληθούν.

Οι ασθενείς που χρειάζονται συστηματική αιμοκάθαρση βιώνουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους. Πολύ συχνή είναι η έλλειψη σε θρεπτικές ουσίες και σίδηρο καθώς και η αναιμία, στοιχεία που καθιστούν τον ασθενή αδύναμο και καχεκτικό, σε συνδυασμό με την ανορεξία που προκαλεί η συχνή αιμοκάθαρση. Επίσης, οι δυσκολίες στον ύπνο που ταλαιπωρούν συχνά τους αιμοκαθαρόμενους καθώς και όλες οι αλλαγές που επιφέρει στη ζωή τους η συστηματική αιμοκάθαρση (αλλαγές στο πρόγραμμα, στις δραστηριότητες κ.λ.π) επηρεάζουν σημαντικά την ψυχολογία του ασθενή. Παρόλα αυτά, ο αιμοκαθαρόμενος ασθενής είναι ικανός να συνεχίσει τη ζωή του και να την απολαύσει, αρκεί να μπορέσει με πίστη κι αισιοδοξία να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Συντάκτης: Α.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου