Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

ΧΑΡΤΟΜΑΝΤΕΙΑ

ΧΑΡΤΟΜΑΝΤΕΙΑ

Ο άνθρωπος επιθυμούσε ανέκαθεν να προβλέψει το μέλλον, και συνεχίζει να προσπαθεί μέχρι σήμερα. Είτε μέσα από τα φυσικά φαινόμενα και τις κινήσεις των πτηνών, είτε με τη χρήση τεχνιτών μέσων και αντικειμένων, οι διάφοροι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν τους οιωνούς για να μαντέψουν τα επερχόμενα ευχάριστα ή δυσάρεστα γεγονότα. Μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές μαντείας είναι η χαρτομαντεία.
Συντάκτης: Α.Γ.

Συντάκτης: Α.Γ.

Όσον αφορά την προέλευσή της, υπάρχουν πολλές εκδοχές. Μία από αυτές τοποθετεί τους πρώτους χαρτομάντες στην Κίνα του 7ου αιώνα, όπου έχουν κατασκευαστεί ως γνωστόν και τα πρώτα τραπουλόχαρτα. Η σύνδεση όμως μικρών τετράγωνων ή ορθογώνιων απεικονίσεων με τις προβλέψεις ενδέχεται να υπάρχει ήδη από την αρχαία Αίγυπτο. Εκεί λέγεται ότι δημιουργήθηκαν τέτοιου είδους απεικονίσεις με θρησκευτικό περιεχόμενο, οι οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη της μοίρας των ανθρώπων.

Στην Ευρώπη η τέχνη της χαρτομαντείας πιθανότατα έγινε γνωστή από Σταυροφόρους κι εξερευνητές που επέστρεφαν από την ανατολή ήδη από το 13ο-14ον αιώνα. Έπειτα διαδόθηκε ιδιαίτερα ως δεξιότητα των τσιγγάνων, για να κορυφωθεί το 1772, όταν η γαλλίδα Marie Anne Adelaide Lenormand, επαγγελματίας μελλοντολόγος, εισήγαγε μία νέα τεχνική χαρτομαντείας με τις κάρτες Ταρό. Η Λένορμαντ πολεμήθηκε αρκετά για την ιδιότητα και τη δράση της, λέγεται όμως ότι οι σημαντικές προβλέψεις της (η ήττα του Βατερλό, ο αποκεφαλισμός του Ροβεσπιέρου κ.α) οδήγησαν τελικά στην καταξίωσή της.

Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές τεχνικές χαρτομαντείας, με τη διάταξη των καρτών και τις ερμηνείες των συμβόλων να ποικίλουν. Φαίνεται ότι όσο κι αν η τεχνολογία προχωρά, η τάση του ανθρώπου να προσεγγίσει το άγνωστο και το ανεξήγητο παραμένει. Ο “αστρολογικός κύκλος”, ο “κέλτικος σταυρός” αλλά και η “τσιγγάνικη” είναι κάποιες από τις μορφές τοποθέτησης των καρτών στο τραπέζι. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να μάθει τις πιθανές εξελίξεις γύρω από ζητήματα οικονομικά, επαγγελματικά και φυσικά ερωτικά, με τους ειδικούς να τονίζουν: Την έκβαση των πραγμάτων καθορίζουν οι επιλογές μας και όχι οι προβλέψεις. Το μέλλον είναι στα χέρια μας.

Συντάκτης: Α.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου