Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΣΧΑ;

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΣΧΑ;

Η λέξη «Πάσχα» κατά τους γλωσσολόγους, κατάγεται από την εβραϊκή λέξη «Πεσάχ», που σημαίνει «πέρασμα». Ήταν γιορτή των Εβραίων, την οποία καθιέρωσαν για να θυμούνται το πέρασμα από την Ερυθρά Θάλασσα και την πορεία τους προς την Γην της Επαγγελίας. Εκείνο που είναι αξιοσημείωτο, είναι πως γιορτάζεται την Εαρινή Ισημερία: με τον όρο ισημερία, εννοούμε την ημέρα εκείνη που τόσο η ημέρα όσο και η νύχτα, είναι ίσες σε χρονική διάρκεια (21 ή 22 Μαρτίου).
Με την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ. που έγινε στην Νίκαια της Βιθυνίας, οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας έδωσαν νέα διάσταση σε αυτό που οι Εβραίοι ονόμαζαν «Πεσάχ»: καθιέρωσαν πλέον το «Πάσχα», γιορτή που συμβόλιζε το πέρασμα από τον θάνατο στην ζωή. Πάσχα στο εξης σημαίνει την Ανάσταση του Ιησού Χριστού, η οποία ολοκληρώνεται μέσα από τον σταυρικό θάνατο. Το Πάσχα γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά από την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας. Εάν η πανσέληνος είναι Κυριακή, το Πάσχα γιορτάζεται την επόμενη Κυριακή. Η πρώτη μέρα της σελήνης τυγχάνει μεταξύ των ημερομηνιών 8 Μαρτίου και 5 Απριλίου. Για να το υπολογίσουμε ακριβώς, πρέπει να προσθέσουμε 13 ημέρες που αφορούν στο νέο ημερολόγιο κι έτσι βρίσκουμε ότι το Πάσχα τουλάχιστον για τους Ορθόδοξους τυγχάνει από τις 4 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου.
Κι όπως στη γη συμβαίνουν θαυμαστά πράγματα (Ανάσταση Θεανθρώπου) έτσι και στον ουρανό υπάρχει αντιστοιχία: η σελήνη είναι σε χάση, γεγονός που μας δείχνει ότι οι ουράνιες δυνάμεις «ξοδεύονται» για χάρη μας, για να ανέβουμε σε ανώτερο επίπεδο πνευματικά και ηθικά. Η Ανάσταση δεν γίνεται μόνο σε φυσικό επίπεδο, αλλά κυρίως σε πνευματικό, γιατί η σελήνη συμβολίζει την βύθιση του ανθρώπου στο ονειρικό και το μεταφυσικό.

Συντάκτης: Ε.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου