Δευτέρα, 6 Μαΐου 2013

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Έθιμα είναι οι πράξεις εκείνες, που χαρακτηρίζουν μία πληθυσμιακή ομάδα και εν γένει μία χώρα. Τα έθιμα διασώζονται διαμέσου των αιώνων, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει κάποια γραπτή καταγραφή τους.
Επίκαιρο είναι το θέμα των Πασχαλινών Εθίμων ανά την Ελλάδα. Το σημαντικότερο ίσως είναι το βάψιμο των αυγών με κόκκινο χρώμα, το χρώμα της χαράς και της ανάστασης.
«…Συ, δε Κύριε, ανάστησόν με, ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως». Ποιος δεν γνωρίζει το σπάσιμο των μεγάλων κανατιών (μπότηδων) στην Κέρκυρα από τους εξώστες και τα παράθυρα; Το έθιμο αναβιώνει από την εποχή της αρχαιότητας ακόμη, συμβολίζοντας την αναγέννηση της φύσεως και την νίκη της ζωής επί του θανάτου. Στην Κω, τα παιδιά δένουν παλιά κλειδιά με μπαρούτι, για να τα εκπυρσοκροτήσουν, μόλις ο ιερέας αναγγείλει το «Χριστός Ανέστη». Στο Λεωνίδιο, την ίδια στιγμή αφήνονται στον ουρανό εκατοντάδες φωτεινά αερόστατα, φτιαγμένα με πετρέλαιο και λάδι. Στην Ζάκυνθο, δεκάδες άσπρα περιστέρια σημαίνουν την ανάσταση.
Απ’ άκρη σ’ άκρη σε πολλά μέρη της Ελλάδας, έχουμε το κάψιμο του Ιούδα. Από την μακρινή Σύμη και την Σαντορίνη, έως την Μονεμβασιά και την Ύδρα, εκεί που το ομοίωμα του Ιούδα καίγεται στην θάλασσα, για να ξορκίσει την προδοσία. Ο προδότης μαθητής που μεταμελήθηκε, χωρίς να μετανοήσει, καίγεται συμβολικά για να δείξει την νίκη του καλού πάνω στο κακό. Στην Χίο ο φαντασμορικός ρουκετοπόλεμος κ.α.
Στα χείλη όλων για σαράντα ημέρες θα δεσπόζει η φράση «Χριστός Ανέστη». Και η απάντηση απλή, μεστή όμως νοήματος: «Αληθώς Ανέστη». Γιατί το θεϊκό στοιχείο, αυτό που βρίσκεται μέσα σε κάθε άνθρωπο από την αρχή της δημιουργίας του, είναι και αληθινό.

Συντάκτης: Ε.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου