Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ

Ερευνητές από όλον τον κόσμο έχουν αφιερώσει το έργο τους στον εντοπισμό των παραγόντων αυτών που κάνουν κάποιους ανθρώπους να ζουν περισσότερο από άλλους. Το φαινόμενο των αιωνόβιων ανθρώπων, οι οποίοι διαψεύδουν κάθε προσδόκιμο επιβίωσης, έχει απασχολήσει και απασχολεί τη διεθνή επιστήμη. Οι έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι γονιδίων που προδιαγράφουν μία μακρά ζωή για το άτομο. Εκτός όμως από τα γονίδια αυτά, σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος ζωής.
Η υγιεινή διατροφή είναι σίγουρα θεμελιώδες στοιχείο για τη μακροζωία. Προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το ρόδι, το θυμαρίσιο μέλι και τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή κατανάλωση, λέγεται πως συμβάλλουν σημαντικά στην παράταση της ζωής. Με βάση αυτά οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο ότι η καλύτερη διατροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι η μεσογειακή.
Η παχυσαρκία είναι από τους βασικούς ζημιογόνους παράγοντες για την υγεία μας. Γι' αυτό η μακροζωία προϋποθέτει καθημερινή άσκηση και αποφυγή της αύξησης βάρους. Οι άνθρωποι που περπατούν καθημερινά φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να τα... εκατοστήσουν, ενώ υπάρχουν και οι πιο γενναίοι, οι χειμερινοί κολυμβητές, που δηλώνουν πως έχουν βρει τον τρόπο να "παγώσουν" το χρόνο.
Εκτός όμως από τις διατροφικές συνήθειες και την άσκηση, υπάρχουν κι άλλα μυστικά για όσους θέλουν να ζήσουν περισσότερο. Η πρόληψη του σωματικού γήρατος προϋποθέτει μια νεανική ψυχή, κι έτσι οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο είναι αυτοί που κατάφεραν να χτίσουν τη ζωή τους με χαρούμενες στιγμές, πολλή αγάπη και φυσικά κοντά στην οικογένεια και τους φίλους τους. Η απομονωμένη ζωή στα αστικά κέντρα, το καθημερινό άγχος και το καυσαέριο δεν βοηθούν καθόλου την υγεία μας. Αντίθετα, η γαλήνη και οι φυσιολογικοί ρυθμοί της υπαίθρου είναι το κλειδί για μία ζωή με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.
Ενώ λοιπόν η κρίση και η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα έχει επαναφέρει το προσδόκιμο όριο επιβίωσης σε επίπεδα τρίτου κόσμου, ας προσπαθήσουμε να πάμε κόντρα στα προγνωστικά, και... χρόνια μας πολλά.
Συντάκτης: Α. Γ.

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ


Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Ο λεγόμενος Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι
ένα θαύμα της μηχανικής για την εποχή την οποία κατασκευάστηκε, και αποτελεί απτό δείγμα της τεχνολογικής ανάπτυξης την οποία είχαν επιτύχει οι αρχαίοι Έλληνες. Η χρονολόγησή του μας πάει στο 82 π.Χ, εποχή κατά την οποία πιστευόταν μέχρι πρόσφατα ότι δεν υπήρχαν γνώσεις μικρομηχανικής. Ο Μηχανισμός ανακαλύφθηκε
το 1901 μέσα σ’ ένα ναυάγιο κοντά στα Αντικύθηρα, γι’ αυτό και ονομάστηκε έτσι. Από τα μέρη του μηχανισμού που βρέθηκαν και τη λεπτομερή εξέτασή τους, διαπιστώθηκε ότι το πολύπλοκο αυτό αντικείμενο βρισκόταν σε χρήση, και μάλιστα για δύο τουλάχιστον χρόνια. Αυτό επιβεβαιώνεται και από δύο επιδιορθώσεις που είχαν γίνει κατά τη λειτουργία του.
Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια ώσπου να καταφέρει η επιστήμη να κατανοήσει τη λειτουργία του τεχνολογικού αυτού επιτεύγματος, αν βέβαια την έχουμε κατανοήσει πλήρως ακόμη και σήμερα. Ο μηχανισμός λειτουργεί με ένα πολύπλοκο σύστημα γραναζιών τα οποία συνδέονται με τις κυκλικές αστρονομικές κινήσεις, κι επιτυγχάνει τη μηχανική αναπαράσταση των αστρονομικών φαινομένων, του κύκλου των πλανητών και του ηλίου. Οι κατασκευαστές του δηλαδή κατάφεραν ν’ αποτυπώσουν την κυκλική επαναλαμβανόμενη κίνηση των πλανητών, του ζωδιακού κύκλου και του χρόνου, μέσα από την παράλληλη κίνηση των γραναζιών του μηχανισμού. Πρόκειται λοιπόν για έναν πρωτογενή υπολογιστή της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, ο οποίος μετέφερε αναλογικά τα αστρονομικά μεγέθη στην κίνηση του μηχανισμού, παίρνοντας έτσι συχνά το όνομα “το κομπιούτερ των Αντικυθήρων”.
Πολύ σημαντικές πληροφορίες για τη λειτουργία του μυστηριώδους αυτού υπολογιστή αλλά και για τις γνώσεις των αρχαίων Ελλήνων όσον αφορά την κίνηση των ουράνιων σωμάτων, μας δίνουν οι επιγραφές που σώζονται μαζί με τα ευρήματα. Με βάση αυτές αλλά και τα μέρη του υπολογιστή που διατηρούνται, έχουν γίνει πολλές επιτυχείς προσπάθειες ανακατασκευής του μηχανισμού, με ακριβέστερη ίσως αυτή του Πράις, την οποία μπορεί ο ενδιαφερόμενος να δει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
Το κομπιούτερ των Αντικυθήρων λοιπόν, έδωσε και δίνει τροφή στους ερευνητές για την ανακάλυψη των αρχαίων πολιτισμών, που φαίνεται να γνώριζαν πολύ περισσότερα απ’ όσα φανταζόμαστε...
Συντάκτης: Α. Γ.
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

ΑΣΘΜΑ

ΑΣΘΜΑ

Το άσθμα είναι η πιο συνήθης χρόνια πάθηση του αναπνευστικού, που οφείλεται ουσιαστικά σε μια φλεγμονή των αεραγωγών. Βασικά συμπτώματα που προκαλεί είναι ο βήχας, η δύσπνοια, το αίσθημα «βρασμού» στο στήθος με συνακόλουθη συρίττουσα αναπνοή, και ο θωρακικός πόνος. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συνήθως μετά από έκθεση του ασθενή σε κάποιον από τους παράγοντες που ευθύνονται για το άσθμα.
Οι παράγοντες που προκαλούν το άσθμα είναι διάφοροι και οδηγούν στο διαχωρισμό του σε διάφορες κατηγορίες. Έτσι, υπάρχει το εξωγενές ή αλλεργικό άσθμα που οφείλεται στην έκθεση του ατόμου σε διάφορους αλλεργιογόνους παράγοντες όπως η γύρη, η σκόνη, οι τρίχες ζώων αλλά και κάποια φάρμακα ή τροφές. Το ενδογενές ή μη αλλεργικό άσθμα δεν οφείλεται σε συγκεκριμένους παράγοντες, ενώ υπάρχει ακόμη το άσθμα που εμφανίζεται μετά από άσκηση και το νυχτερινό άσθμα, μία μορφή της πάθησης που προκαλεί κρίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, το επαγγελματικό άσθμα ταλαιπωρεί άτομα που στο εργασιακό τους περιβάλλον έρχονται σε επαφή με διάφορες ουσίες τις οποίες εισπνέουν συστηματικά, όπως σκόνη ξύλου ή βαφές.
Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της πάθησης είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, το ανθυγιεινό περιβάλλον λόγω της ατμοσφαιρικής μόλυνσης, αλλά και ψυχολογικοί παράγοντες. Θεωρείται ότι το άσθμα δεν μπορεί να ιαθεί πλήρως, υπάρχουν όμως διάφορες μέθοδοι που βοηθούν στην αντιμετώπιση και την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Κάποιες από αυτές τις μεθόδους είναι η ομοιοπαθητική θεραπεία, η ειδική ανοσοθεραπεία, η αποφυγή της έκθεσης του ατόμου στους παράγοντες που προκαλούν τις κρίσεις, αλλά και η φαρμακευτική θεραπεία με διάφορες μορφές όπως τα αντιφλεγμονώδη ή τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα.
Το άσθμα ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως, καθώς είναι μια από τις πιο συνήθεις χρόνιες νόσους. Ειδικά για τα παιδιά, με τα οποία σχετίζεται άμεσα το αλλεργικό άσθμα, τα ποσοστά συχνότητας φτάνουν ως το 35%. Στις ανεπτυγμένες χώρες η πάθηση εμφανίζεται αρκετά συχνά λόγω της μολυσμένης ατμόσφαιρας, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται γύρω στο 10%.
Συντάκτης: Α. Γ.

Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

ΚΝΙΔΩΣΗ

ΚΝΙΔΩΣΗ

Η κνίδωση είναι η πιο συνηθισμένη μορφή εμφάνισης της αλλεργίας στο δέρμα. Το όνομά της προέρχεται από την τσουκνίδα, καθώς τα σημάδια που προκαλεί στο δέρμα μοιάζουν αρκετά με αυτά που προκαλούνται από την επαφή με τα φύλλα της τσουκνίδας. Πρόκειται για κόκκινα εξανθήματα διαφόρων μεγεθών, που προκαλούν έντονη φαγούρα, αλλά και αίσθημα καύσης ή πόνου. Η κνίδωση είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη για τον ασθενή, κι εμφανίζεται αρκετά συχνά καθώς πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να την προκαλέσουν.
Για παράδειγμα, η κνίδωση μπορεί να προκληθεί από έκθεση του δέρματος σε χαμηλές θερμοκρασίες, από έκθεση στον ήλιο, από πίεση του δέρματος όπως στην περίπτωση στενών ρούχων, εσωρούχων ή καλτσών, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως η άσκηση ή το στρες (χολινεργική κνίδωση). Η οξεία μορφή της κνίδωσης διαρκεί έως έξι εβδομάδες και σχετίζεται συνήθως με κάποιους από τους παραπάνω παράγοντες, ενώ η χρόνια διαρκεί περισσότερο και έχει γι΄ αυτό το λόγο σημαντικότατες επιπτώσεις στη ζωή του ασθενή.
Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η έγκαιρη και σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Αρχικά, κάποια αντιισταμινικά ή και ενέσεις κορτιζόνης και αδρεναλίνης στην οξεία μορφή της κνίδωσης θα ανακουφίσουν τον ασθενή. Μακροπρόθεσμα, η ιδανική αντιμετώπιση προαπαιτεί τη σωστή διάγνωση της αιτίας της κνίδωσης, η οποία έπειτα θα πρέπει να απομακρυνθεί. Για παράδειγμα, κάποια προϊόντα που δε θα πρέπει να τρώει ο ασθενής, φαρδιά ρούχα ή η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο. Καλό θα ήταν επίσης να αποφεύγεται η ξηρασία του δέρματος που προκαλείται από τα συχνά μπάνια, ο κνησμός και ο ερεθισμός του δέρματος.
Ο αλλεργιολόγος έπειτα μπορεί να καθορίσει τα συμπληρωματικά φάρμακα που θα συμβάλουν στην καταπολέμηση της κνίδωσης. Η χρόνια κνίδωση μπορεί να αποχωρήσει σταδιακά και να μην ξαναεμφανιστεί. Οπωσδήποτε όμως το κλειδί για την ανακούφιση από την κνίδωση είναι η σωστή διάγνωση και η συνέπεια απέναντι στις οδηγίες των ειδικών.
Συντάκτης: Α. Γ.

Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013

ΝΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

  ΝΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Οι ντοματοκεφτέδες είναι ένας εξαιρετικός μεζές της στιγμής για κάθε περίσταση!
Για την παρασκευή τους θα χρειαστούμε τα εξής:

·         4 ντομάτες ώριμες
·         5 κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει
·         1 κρεμμύδι
·         Λίγο μαϊντανό
·         Λίγο δυόσμο
·         Αλάτι, πιπέρι
·         Λίγο λάδι για το τηγάνισμα
·         1 αυγό
·         Λίγη φέτα

- Καθαρίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια
-Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το μαϊντανό και το δυόσμο και τα ανακατεύουμε με την ντομάτα
-Προσθέτουμε το αλατοπίπερο, το αυγό και τη φέτα τριμμένη.
-Ανακατεύουμε καλά ρίχνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι
-Αφού κάψει το λάδι στο τηγάνι, βάζουμε τους κεφτέδες να τηγανιστούν σχηματίζοντάς τους μ' ένα κουτάλι. Όταν ροδίσουν κι από τις δύο μεριές είναι έτοιμοι για σερβίρισμα.
Συντάκτης: Α. Γ.

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΙΕΣ

ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΙΕΣ

Νομίσματα που εξαφανίζονται, μαντήλια που πετάνε, υγρά που γίνονται κυριολεκτικά καπνός! Τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα είναι μια τέχνη ξεχωριστή, που εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους και μας μεταφέρει στον κόσμο της μαγείας. Με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων και δημιουργώντας στο κοινό συνεχείς ψευδαισθήσεις, οι ταχυδακτυλουργοί αφήνουν άναυδους τους θεατές. Κι ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για κόλπα που παίζουν με το μυαλό και τη λογική μας, παρασυρόμαστε παρόλα αυτά στο μυστηριώδες παιχνίδι των μαγικών τρικ και μένουμε έκπληκτοι.
Οι επαγγελματίες ταχυδακτυλουργοί έχουν προχωρήσει σημαντικά την τέχνη τους, και κάνουν φαντασμαγορικά σόου με κόλπα πολύ εντυπωσιακά, όπως την εξαφάνιση ανθρώπων, τη στιγμιαία αλλαγή ρούχων αλλά και το πασίγνωστο κόλπο με τη γυναίκα που αιωρείται. Εκτός όμως από τους επαγγελματίες, με τις ταχυδακτυλουργίες μπορεί ν' ασχοληθεί ο καθένας. Κυκλοφορούν μάλιστα πολλά βιβλία με οδηγίες για επίδοξους μάγους, τα οποία γίνονται ανάρπαστα. Όλοι, φαίνεται, θα ήθελαν να προσεγγίσουν τον κόσμο των ψευδαισθήσεων και της μαγείας και να εντυπωσιάσουν τους φίλους τους με ανεξήγητα κόλπα.
Η ταχυδακτυλουργία είναι πράγματι ένα πολύ ιδιαίτερο κι ευχάριστο χόμπι. Δεν αρκεί όμως η ανάγνωση κάποιου βιβλίου και η αγορά των ειδικών, "μαγικών" αντικειμένων. Ένας καλός ταχυδακτυλουργός μπορεί άλλωστε ν' αφήσει άναυδους τους γύρω του με αντικείμενα που βρίσκει εκείνη τη στιγμή. Η προετοιμασία για την εκτέλεση ενός κόλπου πρέπει να γίνει σοβαρά και με επιμονή, καθώς η ταχυδακτυλουργία στηρίζεται στις άψογες και γρήγορες κινήσεις, που θα ξεγελάσουν τα βλέμματα.
Μερικά από τα πιο απλά αλλά και εντυπωσιακά κόλπα γίνονται με μία απλή τράπουλα. Ο... μαθητευόμενος ταχυδακτυλουργός μπορεί εύκολα να μάθει ένα τέτοιο κόλπο, κι αν το εκτελέσει σωστά θα έχει σίγουρη επιτυχία. Πιο εξειδικευμένα είναι τα κόλπα με το νόμισμα. Μπορείτε να το κάνετε να επιπλέει, να στριφογυρνά ή και να εξαφανιστεί για πάντα. Άλλα διάσημα κόλπα περιλαμβάνουν σκοινιά, μαντήλια, ένα πιρούνι που λυγίζει ή ένα ποτήρι νερό που... στεγνώνει ανεξήγητα. Σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος των ταχυδακτυλουργιών περιμένει τους επίμονους που θα τον ανακαλύψουν, και θ' αφήσουν γνωστούς και φίλους με το στόμα ανοιχτό.

Συντάκτης: Α. Γ.

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

  ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Στην εποχή που ο δυτικός κόσμος μαστίζεται από την παχυσαρκία, το διαβήτη και τον καρκίνο, οι επιστήμονες αναζητούν εναγωνίως τρόπους πρόληψης των φαινομένων αυτών. Το μυστικό για μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, δεν είναι πολύ μακριά από εμάς: κρύβεται στη γη. Η κρητική διατροφή κατέχει δικαιωματικά ξεχωριστή θέση, καθώς περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεται ο οργανισμός και -κυρίως- τα αντλεί σχεδόν εξ' ολοκλήρου από το ίδιο της το χώμα.
Βάση της κρητικής διατροφής είναι φυσικά το ελαιόλαδο, το οποίο αντικαθιστά τα διάφορα είδη λαδιών και βουτύρων που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες. Η αποκλειστική χρήση του ελαιολάδου στην Κρήτη, καθιστά την κρητική διατροφή ιδιαίτερα υγιεινή, καθώς το παρθένο ελαιόλαδο είναι το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό της φύσης, κι ένας βασικός σύμμαχος ενάντια στις καρδιοπάθειες, την οστεοπόρωση και τα πεπτικά προβλήματα. Το ελαιόλαδο φημίζεται επίσης για την προληπτική του δράση ενάντια στον καρκίνο, και για τη γενικότερη συμβολή του στην ευεξία του σώματος.
Η κρητική διατροφή ήταν σε βάθος χρόνου εξαιρετικά υγιεινή χάρη στην ικανότητα των κρητικών να εκμεταλλεύονται τα δώρα της φύσης και να είναι αυτάρκεις με την παραγωγή του τόπου τους. Έτσι, η διατροφή τους είναι και ήταν ανέκαθεν πλούσια σε λαχανικά και φυτικές ίνες, όσπρια, τυροκομικά προϊόντα και κρέας κυρίως από κατσίκες, πρόβατα, κοτόπουλα και κουνέλια, ενώ το χοιρινό ήταν κυρίως χειμερινό γεύμα. Η μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, είναι το κλειδί που δίνει στους κρητικούς την τελευταία θέση σε θνησιμότητα λόγω της στεφανιαίας νόσου (Μελέτη των Επτά Χωρών, 1999). Τη σύνθεση την κρητικής διατροφής συμπληρώνει το φημισμένο κρητικό παξιμάδι που είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, και φυσικά το ντόπιο κρασί, που έχει μακρά ιστορία και θεωρείται από τα καλύτερα παγκοσμίως.
Ας ελπίσουμε λοιπόν οι έρευνες που αποδεικνύουν τον ευεργετικό ρόλο της κρητικής διατροφής αλλά και η νέα οικονομική συγκυρία, να ξαναφέρουν κοντά στο φυσικό πλούτο του τόπου τους κατοίκους της Κρήτης που έχουν απομακρυνθεί. Μόνο έτσι θ' ανακοπεί η πορεία αλλοίωσης της παραδοσιακής διατροφής των κρητικών από την παγκόσμια αγορά.

Συντάκτης: Α. Γ.


Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013

ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

Η σκορδαλιά δεν είναι μόνο ένας από τους αγαπημένους μεζέδες των καλοφαγάδων, αλλά και ένα παραδοσιακό ελληνικό συνοδευτικό με μακρά ιστορία. Το έντονο άρωμα του σκόρδου και η κρεμώδης υφή της την καθιστούν άριστο συνοδευτικό για ψάρια, και κυρίως τον μπακαλιάρο, τον... πιστό εραστή της. Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι το πιάτο που δεσπόζει στο ελληνικό τραπέζι αρκετά συχνά, κυρίως όμως την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων, τις δύο μέρες της Σαρακοστής που η επίσημη εκκλησία επέτρεπε ανέκαθεν την κατανάλωση ψαριού.
Στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας η σκορδαλιά παρασκευάζεται σε πολλές παραδοσιακές παραλλαγές, με διαφορετικά υλικά στη βάση αλλά πάντα με την ίδια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία στο γουδί, που της δίνει και την ιδιαίτερη υφή της. Παραδείγματα τέτοιων παραλλαγών είναι η Αρκαδική σκορδαλιά με καρύδι, η Κρητική με κουκιά και η Πηλιορείτικη με ταχίνι. Οι δύο πιο διαδεδομένες εκδοχές όμως είναι αυτές που παρασκευάζονται με βάση την πατάτα και το ψωμί.
Για τη σκορδαλιά με βάση την πατάτα θα χρειαστούμε:
 • 1 κιλό πατάτες βρασμένες
 • 8-10 σκελίδες σκόρδο
 • 1 1/3 φλ. ελαιόλαδο
 • 1 ½ λεμόνι
 • Αλάτι, πιπέρι
 • Λίγο μαϊντανό, εάν θέλουμε
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις πολτοποιούμε.
- Καθαρίζουμε τα σκόρδα και βγάζουμε το πράσινο φύτρο, για να είναι πιο εύπεπτα. Για τον ίδιο σκοπό μπορούμε επίσης να ροδίσουμε για λίγο τις σκελίδες στο φούρνο.
- Λιώνουμε το σκόρδο στο γουδί και προσθέτουμε την πατάτα, το μαϊντανό το αλάτι και το πιπέρι, βάζοντας έπειτα λίγο-λίγο το ελαιόλαδο και το λεμόνι εναλλάξ, μέχρι να πάρει μία λεία, κρεμώδη υφή.
Για τη σκορδαλιά με βάση το ψωμί θα χρειαστούμε:
 • ½ κ. ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα
 • 8 σκελίδες σκόρδο
 • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
 • 4 κουταλιές ξύδι
 • Αλάτι και πιπέρι
Αφού μουλιάσουμε για λίγο το ψωμί σε νερό, το στραγγίζουμε καλά και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία που αναγράφεται στη συνταγή με την πατάτα.

Συντάκτης: Α. Γ.

Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ;

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ;

Το κρασί, αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσής μας εδώ και χιλιάδες χρόνια, είναι ένα από τα αγαπημένα και ξακουστά προϊόντα του τόπου μας που συνεχίζει να παράγεται με εξαιρετική συχνά ποιότητα. Εκτός από τις γνωστές επωνυμίες και τις μεγάλες καλλιέργειες, υπάρχουν χιλιάδες παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα που διατηρούν μικρότερες καλλιέργειες σταφυλιών και παράγουν κρασί για τους ίδιους, την οικογένεια και τους φίλους τους. Η παρασκευή του κρασιού είναι μια διαδικασία δύσκολη, με μεγάλο κίνδυνο αποτυχίας. Γι’ αυτό απαιτείται η απόλυτη αφοσίωση του παραγωγού, το μεράκι και η αγάπη γι’ αυτό που κάνει. Μόνο έτσι, μετά από κόπο και προσοχή στις λεπτομέρειες, θα παραχθεί το νόστιμο και μυρωδάτο κρασί που θα συνοδεύσει τα γεύματα και τη διασκέδαση συγγενών και φίλων, ευφραίνοντας τις καρδιές τους.
Απαραίτητη προϋπόθεση για το καλό κρασί είναι φυσικά το καλό σταφύλι. Μία προσεγμένη βιολογική καλλιέργεια και ο σωστός χρόνος της συγκομιδής (στο στάδιο της τέλειας ωρίμανσης του καρπού), είναι η καλύτερη αρχή για τον οινοπαραγωγό. Μετά τη συγκομιδή, και χωρίς να πλυθούν τα σταφύλια, πρέπει σύντομα να ξεκινήσει η έκθλιψή τους. Από τη διαδικασία αυτή παράγεται ο μούστος, ο πρώτος χυμός που μέσα από τη ζύμωση με τους μικροοργανισμούς του σταφυλιού θα γίνει κρασί. Ο μούστος φιλτράρεται και μεταγγίζεται σε ειδικά αποστειρωμένα δοχεία, που μπορεί να είναι ξύλινα βαρέλια, ανοξείδωτες δεξαμενές, γυάλινα ή πήλινα δοχεία.
Το ιδανικό περιβάλλον για τη ζύμωση είναι ένας πεντακάθαρος χώρος αποθήκευσης με σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 15-18°C και καλό εξαερισμό. Στο δοχείο που έχουμε το μούστο πρέπει να υπάρχει χώρος, γιατί με τη ζύμωση το υγρό θα διογκωθεί. Το δοχείο αυτό πρέπει να παραμείνει ανοιχτό για να πραγματοποιηθεί ο βρασμός, και θα ήταν καλό το άνοιγμα να σκεπάζεται μ’ ένα ελαφρύ ύφασμα. Η ζύμωση κρατά περίπου 15-30 μέρες, και 15 μέρες μετά το τέλος της μπορεί το κρασί να μεταγγιστεί στα δοχεία αποθήκευσης. Το θαυμάσιο αυτό ποτό της ιστορίας και της παράδοσής μας είναι έτοιμο.

Συντάκτης: Α. Γ.

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

Τα κονδυλώματα είναι μία από τις πιο διαδεδομένες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες νόσους, και οφείλεται σε διάφορους ιούς της οικογένειας των HPV (ιοί των ανθρώπινων θηλωμάτων). Μεταδίδεται είτε άμεσα, με τη σεξουαλική επαφή, είτε έμμεσα, μετά από επαφή των ευαίσθητων περιοχών με επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από κονδυλώματα, όπως χέρια ή πετσέτες. Οι περιοχές τις οποίες προσβάλει ο ιός και στις οποίες εμφανίζονται κονδυλώματα είναι τα εξωτερικά γεννητικά όργανα ή ο πρωκτός, η περιοχή γύρω από αυτά, αλλά και οι βλεννογόνοι του κόλπου και του ορθού. Σπανιότερα τα κονδυλώματα εμφανίζονται στο στόμα.
Ανάλογα με τα στελέχη που έχουν προσβάλει τον οργανισμό, μπορεί να εμφανιστούν ή να μην εμφανιστούν κονδυλώματα. Συχνά τα στελέχη που δεν εμφανίζουν κονδυλώματα προκαλούν δυσπλασία, μια προκαρκινική βλάβη στα κύτταρα, ενώ θεωρούνται υπεύθυνα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του ορθού.Παρόλα αυτά, υπάρχει η πιθανότητα να μεταδοθεί σε κάποιον ο ιός αλλά ο ασθενής να μην εμφανίσει κονδυλώματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει προσβληθεί από καρκινογόνα στελέχη του ιού.
Τα κονδυλώματα αναγνωρίζονται εύκολα από το γιατρό. Στην αρχή είναι μικρά και σκληρά εξογκώματα που είναι ανώδυνα και μοιάζουν με μυρμηγκιές. Στη συνέχεια τα εξογκώματα μεγαλώνουν και γίνονται επώδυνα, ενώ μπορεί και να αιμορραγήσουν. Από τη στιγμή της διάγνωσης συνίσταται η αποχή από τη σεξουαλική επαφή, για να αποφευχθεί η μετάδοση σε άλλα άτομα. Το προφυλακτικό μπορεί να προστατέψει το σύντροφο του ασθενούς μόνο στην περίπτωση που τα κονδυλώματα δεν επεκτείνονται γύρω από τα γεννητικά όργανα, και για το λόγο αυτό δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο.
Αφού διαγνωσθεί η πάθηση, ο γιατρός θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία που μπορεί να είναι φαρμακευτική, χειρουργική, θεραπεία με λέιζερ ή με υγρό άζωτο. Ο ιός δε φεύγει ποτέ από το σώμα, τα κονδυλώματα όμως μπορούν να αφαιρεθούν με τις παραπάνω θεραπείες. Μετά τη θεραπεία, ο χρόνος που χρειάζεται για να μηδενισθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού δεν είναι γνωστός. Θα πρέπει λοιπόν ο ασθενής ν’ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του γιατρού του, και να φροντίσει να έχει ένα υγειές σώμα κι ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Συντάκτης: Α. Γ.

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

ΧΛΑΜΥΔΙΑ

ΧΛΑΜΥΔΙΑ

Τα χλαμύδια είναι ένα πολύ συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που οφείλεται στο βακτήριο Chlamydia trachomatis. Προσβάλλει κυρίως τα γεννητικά όργανα του άνδρα και της γυναίκας, καθώς και τον πρωκτό, μπορεί όμως να μεταδοθεί και στο νεογνό μέσω της μητέρας του. Στην περίπτωση αυτή, προσβάλλονται συνήθως τα μάτια, οι πνεύμονες και τα αυτιά.
Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών, το 70% περίπου, δεν εμφανίζουν κανενός είδους συμπτώματα ή θεραπεύονται τυχαία. Παρόλα αυτά, τα χλαμύδια προκαλούν συχνά δυσάρεστα συμπτώματα. Στις γυναίκες αναφέρονται πόνοι χαμηλά στην κοιλιά, μικρή αιμορραγία στον κόλπο και ασυνήθιστες εκκρίσεις, καθώς και πόνος στην ουρήθρα. Στους άνδρες προκαλούνται επίσης εκκρίσεις από το πέος, πρήξιμο και πόνος στους όρχεις και γύρω από το πέος, όπως και πόνος κατά την ούρηση. Τα χλαμύδια μπορούν να προσβάλουν και τον πρωκτό προκαλώντας πόνο και εκκρίσεις. Τέλος, η επαφή των χεριών που έχουν αγγίξει τις μολυσμένες εκκρίσεις με τα μάτια, μπορεί να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα.
Τα χλαμύδια έχουν συσχετισθεί με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς ,σε ειδικές έρευνες,τα ποσοστά γυναικών που μολύνθηκαν από χλαμύδια και παρουσίασαν έπειτα καρκίνο είναι γύρω στο 8%. Επιπλέον, ειδικά εάν μείνουν χωρίς θεραπεία, τα χλαμύδια δυσχεραίνουν τις συνθήκες σύλληψης προκαλώντας υπογονιμότητα. Η νόσος θεωρείται επίσης υπεύθυνη για εξωμήτριες κυήσεις και αποβολές στις εγκύους, καθώς και για τη μόλυνση των νεογνών κατά τον τοκετό, με κύριες επιπτώσεις την επιπεφυκίτιδα και την πνευμονία.
Η θεραπεία για τα χλαμύδια είναι απλή, ειδικά αν η πάθηση διαγνωσθεί έγκαιρα. Είναι καλό να κάνουν θεραπεία και οι δύο σύντροφοι, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η εναλλαγή συντρόφων ως το τέλος της θεραπείας. Πολύ σημαντική είναι όμως και η πρόληψη της μόλυνσης, που μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση προφυλακτικού και την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι αλλάζουν συχνά σύντροφο, όπως και οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε θα πρέπει η εξέταση για χλαμύδια να γίνεται συχνότερα.

Συντάκτης: Α. Γ.

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

Η κολοκυθόπιτα είναι μια πίτα νοστιμότατη που έχει την ιδιαιτερότητα όχι μόνο να εμφανίζεται σε διάφορες παραλλαγές ανά την Ελλάδα, αλλά και να παρασκευάζεται είτε με γλυκιά είτε με αλμυρή γέμιση.
Για την γλυκιά κολοκυθόπιτα θα χρειαστούμε:
 • 1 κιλό κολοκύθα
 • ½ κιλό φύλλο κρούστας
 • 125 γρ. ζάχαρη
 • 40 ml ελαιόλαδο
 • 1 κουταλάκι κανέλα
 • 2 γαρίφαλα
 • 1 κάψουλα βανίλιας
 • Λίγο επιπλέον ελαιόλαδο για τα φύλλα

 • Τρίβουμε την κολοκύθα στο χοντρό μέρος του τρίφτη και τη βράζουμε με μισό φλυτζάνι νερό μέχρι να στεγνώσει.
 • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλο και το ελαιόλαδο, και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά.
 • Σε λαδωμένο ταψί τοποθετούμε 3 φύλλα κρούστας λαδώνοντας τα ένα-ένα. Κρατάμε τρία φύλλα για το τέλος. Με τα υπόλοιπα φύλλα κάνουμε στρώσεις βάζοντας εναλλάξ δύο φύλλα και γέμιση, λαδώνοντας πάντα καλά τα φύλλα.
 • Καλύπτουμε με τα 3 τελευταία φύλλα, χαράζουμε σε τετράγωνα κομματάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Η κολοκυθόπιτα όμως είναι ιδιαίτερα νόστιμη και στην αλμυρή της έκδοση. Για την αλμυρή κολοκυθόπιτα θα χρειαστούμε:
 • 2 ½ κιλά κολοκύθα
 • 5 αυγά
 • ½ κιλό φέτα
 • 3-4 κουταλιές γαλέτα
 • Φύλλο σφολιάτας
 • ½ φλυτζάνι βιτάμ
 • Λίγο άνιθο
 • Αλάτι, πιπέρι
 • Λίγο ελαιόλαδο για το ταψί
 • Κόβουμε την κολοκύθα σε κυβάκια και τη σωτάρουμε στο βιτάμ. Έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε να πιεί το νερό μέχρι να λιώσει
 • Τρίβουμε τη φέτα, χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στην κολοκύθα.
 • Προσθέτουμε τη γαλέτα, το άνιθο ψιλοκομμένο και το αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε καλά.
 • Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε 1 φύλλο σφολιάτας έτσι ώστε να περισσεύει στα τοιχώματα του ταψιού. Ρίχνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο, ενώνοντας τα δύο φύλλα στις άκρες.
 • Λαδώνουμε την πίτα, τη χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.

  Συντάκτης: Α. Γ.

Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

ΑΦΘΑ

ΑΦΘΑ

Η άφθα είναι ένα είδος ιδιαίτερα επίπονων βλαβών στο εσωτερικό του στόματος, οι οποίες έχουν μορφή πληγής και προκαλούν αίσθημα καύσης και πόνου που επιδεινώνεται με την επαφή τους με οξέα (π.χ λεμόνι). Προκαλείται από τη μεγάλη αύξηση του Candida, ενός μύκητα που υπάρχει μονίμως στο στόμα σε μικρή ποσότητα.
Οι παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση της άφθας είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστούν, και οι συγκεκριμένες αιτίες δεν μπορούν να εντοπιστούν πλήρως. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια στοιχεία που φαίνεται να ευνοούν την ανάπτυξη αυτών των πληγών. Κάποια από αυτά είναι οι διάφορες αλλεργίες, οι ορμονικές διαταραχές, η έκθεση του στόματος σε μικρόβια αλλά και κάποιες ελλείψεις στη διατροφή όπως η ανεπάρκεια του συμπλέγματος Β ή του φυλλικού οξέος. Αναλόγως επιρρεπείς στις άφθες είναι όσοι πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία λόγω νηστείας, δίαιτας ή χορτοφαγίας.
Επίσης, άφθες εμφανίζονται σε άτομα που περνούν μια έντονα κουραστική περίοδο, με μεγάλο φόρτο εργασίας ή έντονη ψυχολογική κούραση. Το στρες φαίνεται επίσης να σχετίζεται με την εμφάνιση της άφθας, όπως και η λήψη στεροειδών ή άλλων φαρμάκων αλλά και πολλών τροφών όπως η σοκολάτα ή τα συντηρητικά τροφίμων. Τέλος, καθώς η αύξηση του ποσοστού του Candida στο στόμα σχετίζεται με την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, οι άφθες ταλαιπωρούν συχνότερα τους οροθετικούς, και όσους κάνουν χημειοθεραπείες για καρκίνο.
Η θεραπεία των πληγών αυτών, που μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα ενοχλητικές και επώδυνες, διαφέρει από τη μία στην άλλη περίπτωση. Σε μία ήπια άφθα οι πλύσεις με χαμομήλι ή κι ένα ειδικό επίθεμα που θα την προστατέψει μέχρις ότου υποχωρήσει αρκεί. Η τήρηση της υγιεινής του στόματος και η χρήση μαλακής οδοντόβουρτσας μπορεί επίσης να βοηθήσει. Σε άλλες περιπτώσεις, που η άφθα είναι μεγαλύτερη ή που εμφανίζεται συχνά, ο γιατρός μπορεί να προτείνει κάποιο αντιμυκητιασικό στοματικό διάλυμα που θα επισπεύσει την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Συντάκτης: Α. Γ.

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ


ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ


Για μια γευστικότατη πατατοσαλάτα θα χρειαστούμε:
 • 6 πατάτες μετρίου μεγέθους
 • 4 αυγά
 • ½ βαζάκι αγγουράκι τουρσί
 • 1 κρεμμύδι
 • 250 γρ. μαγιονέζα
 • Λίγο μαϊντανό
 • Λάδι
 • Ξύδι
 • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

 • Βράζουμε τις πατάτες καθαρισμένες σε αλατισμένο νερό, τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε κυβάκια.
 • Βράζουμε τα αυγά, και τα κόβουμε σε ροδέλες όπως και τ’ αγγουράκια και το κρεμμύδι.
 • Προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο και τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε.
 • Χτυπάμε το λάδι με το ξύδι, τη μουστάρδα, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο, και προσθέτουμε το μείγμα στην πατατοσαλάτα.
Η πατατοσαλάτα μας είναι έτοιμη και μπορεί να συνοδεύσει υπέροχα το ψητό κρέας, τις μπριζόλες, αλλά και κάθε φαγητό. Εκτός από τα παραπάνω υλικά μπορούμε να προσθέσουμε οτιδήποτε άλλο μας αρέσει όπως καρότο, αρακά ή και κάποιο αλλαντικό.

Συντάκτης: Α. Γ.

Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013

ΝΙΤΣΕ

ΝΙΤΣΕ

Ό,τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό.
Ο Φρειδερίκος Νίτσε είχε αποτυπωμένο στο μυαλό του, το έργο του και την ψυχή του έναν άλλο κόσμο. Έναν κόσμο αθέατο σε όσους δεν μπορούσαν να τον αντιληφθούν, άγνωστο και μυστικό. Ο μεγάλος αυτός φιλόσοφος, φιλόλογος, ποιητής, συνθέτης και στοχαστής, γεννήθηκε το 1844 στην Πρωσία. Ξεκίνησε σπουδάζοντας κλασική φιλολογία, γρήγορα όμως οι πνευματικές του αναζητήσεις τον οδήγησαν στο χώρο της Φιλοσοφίας, όπου άρχισε ν΄ αναπτύσσει στο μυαλό του αλλά και τα κείμενά του τις υπαρξιστικές του θεωρίες.
Οι μελετητές εντοπίζουν τρεις διαφορετικές περιόδους στα έργα του: στην πρώτη επικρατεί ο ρομαντισμός, επιρροή της στενής του επαφής με τον Σοπενχάουερ και τον Βάγκνερ. Στη δεύτερη περίοδο ο Νίτσε στρέφεται στην επιστήμη, ενώ στην Τρίτη, η σμιλεμένη πια σκέψη του αφιερώνεται στη θρησκεία και την ηθική των ανθρώπινων αξιών.
Ο Νίτσε άφησε τα σημάδια της νόησης και της θεώρησής του σε πάρα πολλούς συγγραφείς και διανοητές μέχρι και σήμερα. Όπως ο ίδιος φοβόταν, τα έργα του ερμηνεύτηκαν αλλά και παρερμηνεύτηκαν, με αποκορύφωμα τη χρήση της θεωρίας του Υπερανθρώπου από το Χίτλερ. Ο Χίτλερ είδε στον Υπεράνθρωπο τη βάση της ναζιστικής φιλοσοφίας, κι έχτισε έτσι το διεστραμμένο του οικοδόμημα.
Από το Νίτσε επηρεάστηκε βαθιά και ο Νίκος Καζαντζάκης. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η μαρτυρία του για την πρώτη του επαφή με τα έργα του φιλοσόφου, και τα ανάμεικτα συναισθήματα που του προκάλεσε η αφοριστική στάση του Νίτσε απέναντι στο Χριστιανισμό:
«Στην αρχή με κατατρόμαξε.[… ]Κι όμως μια μυστική γοητεία είχε ο αντάρτης ετούτος, μαυλιστικό ξόρκι τα λόγια του, που ζάλιζε και μεθούσε κι έκανε την καρδιά σου να χορεύει. […] Λιονταρίσια η τροφή που με τάισε ο Νίτσε στην πιο κρίσιμη, την πιο πεινασμένη στιγμή της νιότης. Θράσεψα, δεν μπορούσα πια να χωρέσω στο σημερινό άνθρωπο, όπως εκατάντησε, μήτε στο Χριστό, όπως τον κατάντησαν.»
Ο Νίτσε έπαθε σοβαρότατο εγκεφαλικό επεισόδιο και στις 25-8-1900 πέθανε από πνευμονία , νιώθοντας πως το έργο του έμεινε ανολοκλήρωτο αφού ο Άνθρωπος δεν έφτασε ποτέ τον Υπεράνθρωπο. «Πεθαίνοντας», είπε, «θα προσφέρω στους ανθρώπους τα πιο πλούσια δώρα μου.»

Όσο για τους ΄Ελληνες έγραψε το 1872:
''Κανείς δεν μπόρεσε να βρει το δηλητήριο που θα τους καταστρέψει!'

Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013

ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ

ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ

Η κολπίτιδα είναι μία φλεγμονή ή μικροβιακή λοίμωξη διαφόρων τύπων, που προσβάλλει το γυναικείο κόλπο. Οι διάφοροι μικροοργανισμοί που διαμορφώνουν τη σύσταση των κολπικών εκκρίσεων βρίσκονται σε μια λεπτή ισορροπία, που μπορεί εύκολα να διαταραχθεί προκαλώντας τα ενοχλητικά συμπτώματα της κολπίτιδας. Υπάρχουν λοιπόν διάφορα είδη κολπίτιδας, ανάλογα με τους μικροοργανισμούς που την προκαλούν.
Η τριχομοναδική κολπίτιδα είναι αρκετά συνήθης και οφείλεται σ’ ένα μικροοργανισμό που ονομάζεται τριχομονάδα κι όταν προσβάλει τον κόλπο προκαλεί κνησμό και αλλαγή στην οσμή των κολπικών εκκρίσεων, καθώς και μία έκκριση κιτρινοπράσινου χρώματος. Η βακτηριδιακή κολπίτιδα προκαλείται από πλήθος μικροβίων και θεωρείται μεταδιδόμενη. Εκτός από τον κνησμό, κύριο σύμπτωμά της είναι και η έκκριση μικρής ποσότητας γκριζόλευκου υγρού.
Πολύ συχνή είναι και η εμφάνιση της μυκητιασικής κολπίτιδας, η οποία προσβάλει συχνότερα γυναίκες που λαμβάνουν αντιβιοτικά φάρμακα ή αντισυλληπτικά, γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη ή σιδηροπενική αναιμία, καθώς και εγκυμονούσες. Η νόσος είναι μεταδοτική και εμφανίζει ένα λευκό έκκριμα.
Τέλος, ένας ακόμη σεξουαλικώς μεταδιδόμενος τύπος κολπίτιδας είναι η κολπίτιδα από χλαμύδια. Ο τύπος αυτός είναι επικίνδυνος καθώς συχνά δεν εμφανίζει συμπτώματα, και η καθυστέρηση της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει στην προσβολή της μήτρας και των σαλπιγγών.
Η θεραπεία της κολπίτιδας είναι συνήθως αρκετά απλή και θα οριστεί αποκλειστικά από το γυναικολόγο. Ο γιατρός θα ορίσει επίσης το αν θα πρέπει και ο σύντροφος να δεχθεί κάποια θεραπεία.
Εκτός όμως από τη θεραπεία, πολύ σημαντική είναι και η πρόληψη της νόσου. Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες θα πρέπει να φροντίζουν την καθημερινή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής και των εσωρούχων, ν’ αποφεύγουν τα πολύ στενά ρούχα και να μη χρησιμοποιούν συστηματικά αντισηπτικά στην περιοχή, καθώς αυτά επηρεάζουν την ισορροπία των μικροοργανισμών. Η ασφαλής σεξουαλική επαφή είναι επίσης απαραίτητη για την υγιεινή του κόλπου. Τέλος, μια πλήρης, υγιεινή διατροφή που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και η συχνή κατανάλωση γιαουρτιού, βοηθούν σημαντικά στην πρόληψη της κολπίτιδας.

Συντάκτης: Α. Γ.

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

Η αυθεντική γαριδομακαρονάδα έχει λίγα και απλά υλικά,
αυτά τα λιγοστά που έπαιρναν μαζί τους οι ψαράδες στο καΐκι, για να τα μαγειρέψουν σε θαλασσινό νερό μαζί με κάτι απ’ την ψαριά τους.
Για τη γαριδομακαρονάδα θα χρειαστούμε:
 • 1 πακέτο μακαρόνια
 • ½ κιλό γαρίδες
 • 2 ντομάτες
 • 2 κρεμμύδια
 • Λάδι, ξύδι
 • Μαϊντανό
 • σκόρδο
 • Αλατοπίπερο

 • Βράζουμε τις γαρίδες για 20 λεπτά και τις ξαφρίζουμε. Έπειτα σουρώνουμε το νερό τους.
 • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το σκόρδο, λίγο απ’ το νερό που έβρασαν οι γαρίδες, λίγο λάδι αλατοπίπερο, το ξύδι και το μαϊντανό. Τ’ αφήνουμε να σιγοβράζουν και το τελευταίο πεντάλεπτο προσθέτουμε τις γαρίδες.
 • Στο νερό απ’ τις γαρίδες βράζουμε τα μακαρόνια, κι όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα προσθέτοντας τη σάλτσα.

  Συντάκτης: Α. Γ.

Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΥΚΟ

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΥΚΟ

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για μαρμελάδα σύκο είναι τα εξής:
 • 1 κιλό σύκα
 • 200 γρ. ζάχαρη
 • Το χυμό από μισό λεμόνι

 • Ξεφλουδίζουμε τα σύκα και τα λιώνουμε
 • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τον πολτό των σύκων με τη ζάχαρη και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, και αφαιρούμε τον αφρό.
 • Προς το τέλος βάζουμε το χυμό λεμονιού
 • Αφού κρυώσει η μαρμελάδα τη βάζουμε στα βάζα
Για να συντηρηθεί η μαρμελάδα περισσότερο, βράζουμε τα βάζα που θα τη βάλουμε και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα γεμίσουμε, ενώ τα καπάκια τα τοποθετούμε ζεστά, κλείνοντας έτσι ερμητικά τα αποστειρωμένα δοχεία μας.
Τα σύκα, όταν είναι νόστιμα και γινωμένα είναι αρκετά γλυκά, οπότε μπορούμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας να αυξομειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης, ή και να την παραλείψουμε. Επίσης, αν θέλουμε η μαρμελάδα να έχει κομματάκια σύκου, μπορούμε να κόψουμε τα σύκα στα 4 αντί να τα πολτοποιήσουμε.

Συντάκτης: Α. Γ.

ΤΑ ΦΩΤΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ

ΤΑ ΦΩΤΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ

Το Νερό και η Φωτιά είναι τα στοιχεία που ο άνθρωπος από τους προϊστορικούς χρόνους θαύμασε, διότι σχετίζονταν με τη γονιμότητα και τη διαδικασία της δημιουργίας.

Στον Χριστιανισμό η γιορτή των Φώτων, ή αλλιώς τα Θεοφάνεια, είναι ο εορτασμός της βαπτίσεως του Χριστού από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού. Το όνομα Θεοφάνεια προέρχεται από τις λέξεις Θεός και φαίνομαι, και σημαίνει τη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Ιησού. Λέγεται ότι ενώ ο Ιησούς βαπτιζόταν, εμφανίστηκε το Άγιο Πνεύμα με μορφή περιστεριού, και ακούστηκε η φωνή του Θεού να λέει: «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκησα». Αυτή είναι και η μοναδική φανέρωση της Αγίας Τριάδας, που καθιστά τη γιορτή αυτή ιδιαίτερα σημαντική και συμβολική για τους χριστιανούς.
Η παράδοση των Φώτων συνδέει στενά τη γιορτή αυτή μ' ένα χαρακτήρα εξαγνισμού και κάθαρσης που φέρνει η βάπτιση του Ιησού, και που συμβολίζει την είσοδο της νέας, ελπιδοφόρας χρονιάς. Γι' αυτό το λόγο, τα έθιμα που συνοδεύουν τον εορτασμό της 6ης Ιανουαρίου συνδέονται με αυτή την εξαγνιστική ατμόσφαιρα. Βασικό από αυτά είναι ο αγιασμός των υδάτων μετά την πρωινή λειτουργία, όταν ρίχνεται ο σταυρός στα πλησιέστερα ύδατα (λιμάνια, ποτάμια κτλ) και οι πιστοί βουτούν για να τον πιάσουν. Ο αγιασμός αυτός φέρνει την κάθαρση στα νερά, και διώχνει τα κακά δαιμόνια, τους πονηρούς καλικαντζάρους.
Στις περισσότερες μικρές πόλεις και τα χωριά στην Ελλάδα, την ημέρα των Φώτων ένας ιερέας επισκέπτεται τα σπίτια των πιστών και τα αγιάζει. Είναι άλλο ένα έθιμο των Φώτων που διατηρείται μέχρι σήμερα, όπως και το πλύσιμο των εικόνων, που λέγεται ότι έχει τις ρίζες του στην αρχαία Αθήνα και το πλύσιμο των αγαλμάτων των θεών. Πρόκειται για την  τελετή των Πλυντηρίων όπου κατέβαζαν το ξόανο της Αθηνάς από τον Παρθενώνα στο παλαιό Φάληρο και το έπλεναν στη θάλασσα πριν του αλλάξουν ενδυμασία.
Τα Φώτα συμβολίζουν τελικά το ίδιο το Φως που με τη γέννηση και τη βάπτιση του Χριστού, καθώς και με τη φανέρωση της Αγίας Τριάδας έλαμψε στον κόσμο, και συνεχίζει να φωτίζει ελπιδοφόρα με την είσοδο κάθε νέας χρονιάς.
Προέλευση και συμβολισμός των θεοφανείων
Η πρωταρχική καταγωγή των θεοφανείων εδράζεται στην αναζήτηση του χρυσόμαλλου δέρατος!
http://www.e-zine.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=68

Συντάκτης: Α. Γ.

Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2013

ΒΡΩΜΗ

ΒΡΩΜΗ

Η βρώμη είναι ένα δημητριακό που θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά. Τόσο σε δίαιτες όσο και στη βάση της υγιεινής διατροφής γενικότερα, η βρώμη συστήνεται ανεπιφύλακτα καθώς βοηθά στον έλεγχο του βάρους, στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 αλλά και του καρκίνου του πεπτικού συστήματος.
Πιο συγκεκριμένα, η βρώμη βοηθά στην πρόληψη της παχυσαρκίας καθώς δημιουργεί γρήγορα αίσθημα κορεσμού, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Είναι γνωστή μάλιστα και η μείωση της κακής χοληστερόλης που επιτυγχάνεται με την κατανάλωση βρώμης, δράση που οφείλεται στην υψηλή της περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες. Η βρώμη βοηθά και στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου, χάρη στις β- γλυκάνες που περιέχει. Οι β- γλυκάνες συμβάλουν επίσης σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που καθιστά τη βρώμη ακόμη πιο ευεργετική για την υγεία μας. Επιπλέον, η δράση της βρώμης στο πεπτικό σύστημα είναι πολύ σημαντική, καθώς έχει την ιδιότητα να δεσμεύει τα χολικά οξέα. Δεσμεύοντάς τα βοηθά όχι μόνο στη μείωση της χοληστερόλης, αλλά και στην πρόληψη του καρκίνου. Τέλος, η αντιοξειδωτική ιδιότητα της βρώμης είναι ακόμη ένα στοιχείο που την τοποθετεί ανάμεσα στα ιδανικά συστατικά μιας υγιεινής διατροφής.
Παρόλα αυτά η κατανάλωση της βρώμης πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς ποσότητα μεγαλύτερη από 50 γρ. τη μέρα μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή φούσκωμα. Επίσης, η βρώμη δεν είναι κατάλληλη για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, γιατί παρότι δεν περιέχει γλουτένη, έρχεται σ’ επαφή με αυτήν κατά την καλλιέργεια και τη μεταφορά της.
Οι νιφάδες βρώμης είναι ένα πολύ νόστιμο γεύμα σε συνδυασμό με γάλα και μέλι, υπάρχουν όμως και πολλοί ακόμη τρόποι να καταναλωθεί η βρώμη. Πολλές ενδιαφέρουσες συνταγές για ψωμί, κέικ, τηγανίτες, μπισκότα αλλά και μπιφτέκια ή σούπες, περιέχουν βρώμη. Μπορούμε λοιπόν να εκμεταλλευτούμε τις ευεργετικές ιδιότητές της εισάγοντας τη βρώμη στην κουζίνα μας, κι έτσι στην καθημερινή μας υγιεινή διατροφή.

Συντάκτης: Α. Γ.