Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Έχει χαρακτηριστεί ο θεμελιωτής του παγκόσμιου πολιτισμού, κι ενός από τους πιο δοξασμένους άνδρες παγκοσμίως. Ο λόγος για τον Αλέξανδρο τον Μέγα, γιο του βασιλιά Φιλίππου Β' της Μακεδονίας, και της πριγκίπισσας της Ηπείρου και ιέρειας Ολυμπιάδας. Η διττή αυτή καταγωγή του, βασιλική από τον πατέρα του και ιερατική από τη μητέρα του, συμπληρώθηκαν από τη διδασκαλία του Αριστοτέλη. Ο φιλόσοφος, αναλαμβάνοντας τη μόρφωση του ήδη χαρισματικού νεαρού, εξίψωσε το πνεύμα του προσφέροντάς του τα κατάλληλα εφόδια για το τεράστιο έργο του, που ο Μέγας Αλέξανδρος ολοκλήρωσε σε 33 μόνο χρόνια ζωής.
Η τεράστια εκστρατεία του, που ξεκίνησε από τον ελλαδικό χώρο προς την Αίγυπτο, κι από εκεί στην κεντρική Ασία για να φτάσει ως την τότε γνωστή ως Ινδία, απέκτησε χαρακτηριστικά μοναδικά. Η επέλαση του Μεγάλου Αλεξάνδρου δε συνοδευόταν από στρατόπεδα συγκέντρωσης, βασανισμούς και μαζικές σφαγές. Αντίθετα, στόχος του ήταν η προώθηση της πολιτισμικής ανάπτυξης, και η εγκαθίδρυση ενός οικουμενικού κράτους. Υπήρξε έτσι ο πρόδρομος των μεταγενέστερων εννοιών της παγκοσμιοποίησης και της οικουμενικότητας.
Ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρξε πρωτοστάτης και εμπνευστής πολλών ακόμη ιδεών. Είναι αυτός που πρώτος κήρυξε στις κτίσεις του την ανεξιθρησκεία, σεβόμενος τις κατά τόπους λατρείες. Είναι αυτός που εγκατέστησε στα κατακτημένα εδάφη όχι δικούς του, έμπιστους διοικητές, αλλά ντόπιους, αναγνωρίζοντας έτσι στους υπηκόους το δικαίωμα της αυτοδιοίκησης. Η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη ήταν επίσης δικό του δημιούργημα, και άλλο ένα δείγμα της πολιτισμικής άνθησης που με δική του πρωτοβουλία αναπτύχθηκε. Χαρακτηριστική είναι και η δημιουργία της πρώτης εφημερίδας από τον Αλέξανδρο. Επρόκειτο για φυλλάδες που διέδιδαν τα στρατιωτικά νέα, προάγοντας παράλληλα τη διάδοση των γραμμάτων.
Εκτός από το σεβασμό στις ελευθερίες των κατακτημένων και την ανάπτυξη της παιδείας, ο Μέγας Αλέξανδρος έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα και στην πολεοδομική ανάπτυξη των εν λόγω περιοχών. Δημιουργός των πόλεων, είναι αυτός που συνέλαβε την ιδέα της αστικής πολεοδομικής οργάνωσης και του "άσφαλτου" δρόμου, του επίπεδου δηλαδή δρόμου ο οποίος βοηθά ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του εμπορίου. Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον ότι δημιούργησε 70 πόλεις με το όνομα "Αλεξάνδρεια".
Άλλη μία εξαιρετική και πρωτότυπη έμπνευση του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι η σύσταση ειρηνευτικού στρατεύματος, του διεθνούς δηλαδή στρατού που φρόντιζε για την εξασφάλιση της ειρήνης στην επικράτειά του.
Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε ως πρότυπά του τον Αχιλλέα και τον Ηρακλή. Με βασικές αξίες του την τόλμη και το σεβασμό, και με όπλο την καταγωγή και την εξαιρετική του παιδεία, ολοκλήρωσε ένα εγχείρημα που άλλαξε τη ροή της ιστορίας και τον έφερε στην κορυφή των παγκόσμιων προσωπικοτήτων. Έκτοτε, κανένας δεν κατάφερε να τον ξεπεράσει.

Συντάκτης: Κ. Η.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου